Detail článku

trend:bit Apple a další technologičtí giganti ženou zaměstnance zpět do kanceláří

06. 09. 2022 | trend:bit <<<Na všechny články
Sdílej to!
S čím to souvisí?

Společnost Apple se připojila k technologickým korporacím, které začínají vyžadovat, aby se jejich zaměstnanci vrátili do kanceláří. Společnost chce, aby od 5. září pracovníci navštěvovali kancelář alespoň tři dny v týdnu. Konkrétně má jít o úterý a čtvrtek; třetí pravidelný den by měli určit zaměstnanci a jejich nadřízení. Dříve se spekulovalo, že třetím dnem by mělo být pondělí, nicméně se zdá, že společnost je ochotna poskytnout svým lidem jistou míru flexibility.

Zaměstnanci v Silicon Valley budou prvními, kterých se to bude týkat, než se politika společnosti rozšíří do dalších míst.

Tři dny v kanceláři

Společnost Apple začala o návratu lidí do kanceláří hovořit už v červnu 2021, kdy si pohrávala s myšlenkou zavést politiku tří dnů v kanceláří týdně, nicméně rostoucí počet případů nemoci covid-19 ji zredukoval na dvoudenní hybridní režim.

Zpráva o novém třídenním kancelářském modelu přichází jen několik týdnů poté, co společnost uvolnila politiku používání roušek ve společných prostorách kanceláří, a několik měsíců poté, co si mohli zaměstnanci u jednotlivých pracovních stolů konečně sejmout z obličeje roušky.

 

Návrat do starých kolejí

Tyto změny a červnová akce WWDC signalizují určitý návrat společnosti k normálu, ačkoli se proslýchá, že zářijová akce Applu, na níž se očekává odhalení nových iPhonů a hodinek Apple Watch, je předtočená a neproběhne naživo.

Celkově se ukázalo, že politika společnosti Apple týkající se návratu do práce je přísnější než v případě společností Microsoft, Amazon a mateřské společnosti Googlu Alphabet, které byly až dosud poměrně otevřené práci na dálku a hybridnímu režimu.

A co na to ti, kterých se to týká? V květnu skupina zaměstnanců Applu zveřejnila otevřený dopis, v němž vyjádřila svou nelibost a obvinila Apple, že se řídí „strachem z autonomie pracovníků“ a obává se ztráty kontroly. Později se šéf oddělení umělé inteligence společnosti rozhodl pro odchod, údajně kvůli souvisejícímu sporu.

 

Tvrdé jablko? To neznáte Elona

Plány Applu, ač je mnozí zaměstnanci nevítají vyloženě s nadšením, nejsou přece jen tak striktní jako například tvrdé zásady Elona Muska z Tesly. Na jedné straně opěvovaný génius a vizionář se ukázal jako nekompromisní boss, když před několika měsíci všem zaměstnancům vzkázal, aby se vrátili do kanceláře, jinak si mohou sbalit své věci a jít o dům o dál.

Většina vedoucích pracovníků se v souvislosti s návratem do kanceláří ohání tím, že osobní spolupráce je pro jejich organizaci lepší a zvyšuje produktivitu. Přítomnost v kanceláři podle jejich tvrzení udržuje lidi navzájem v kontaktu s jejich vlastním týmem i s ostatními zaměstnanci a pomáhá týmům fungovat a lépe se sladit. To jistě dává u řady projektů a profesí smysl a konečně zaměstnavatelé si mohli důkladně vyzkoušet, nakolik je práce na dálku (ne)efektivní a mohou se rozhodovat na základě výsledků. Přihlédnout by však měli v neposlední řadě také k přáním a preferencím zaměstnanců.

Pro AP: Michala Benešovská 

Image credit: Pixabay

<<<Na všechny články