Detail článku

hr:bit Jak zajistit, aby vánoční večírek neskončil průšvihem

06. 12. 2022 | hr:bit <<<Na všechny články
Sdílej to!
S čím to souvisí?

Máme tady poslední měsíc roku. Prosinec se nese nejen ve znamení tlaku a stresu, protože chceme (nebo musíme) zdárně dokončit milion věcí, ale je to také období vánočních večírků. A vzhledem k tomu, že jsme se poslední roky drželi zpátky kvůli různým omezením, dá se očekávat, že letos se bude „večírkovat“ opravdu naplno. 

Vánoční večírky bývají legendární a většinou neexistuje legitimní způsob, jak se jim vyhnout a ve většině firem je to, co se odehrálo na večírku tématem minimálně do března. Jak zajistit, aby si zaměstnanci večírek užili a současně, aby se celá party nevymkla kontrole? Hranice mezi veselou a vzrušující atmosférou a tím, že se akce zvrhne v opilecké řádění a nepřijatelné chování, je totiž velice tenká. Drtivá většina zaměstnanců se zvládne neškodně „odvázat“ a pobavit, aniž by napáchali škody, ale vždycky se najde jednotlivec nebo malá skupinka, pro kterou může vánoční večírek vyústit v obrovský problém, jenž může mít dopad na celou firmu, její fungování a reputaci. 

 

Problémům je lepší předcházet 

Zaměstnavatel by měl aktivně dbát na chování svých zaměstnanců, protože by se mohl ocitnout v situaci, kdy bude za jejich jednání zodpovědný, pokud bude spácháno v rámci jejich zaměstnání, a to ať už s jeho vědomím nebo bez. 

Pokud lze společenskou akci skutečně považovat za pracovní aktivitu, může se stát, že se vás bude týkat odpovědnost za jednání, kterého se vaši zaměstnanci dopustí. Mezi pracovní aktivity se mohou počítat právě i vánoční večírky, akce pro klienty, pracovní konference a společenské akce organizované na pracovišti, např. rozlučkové večírky. 

Samozřejmě, že jsou vaši zaměstnanci dospělí a zodpovědní lidé, kteří vědí, jak se mají chovat, ale zrovna vánoční večírek svádí k tomu „upustit páru“, proto je důležité přijmou dostatečná opatření, abyste minimalizovali riziko. Může se totiž stát, že budete čelit důsledkům urážlivých vtipů, potyček, sexuálního obtěžování nebo jiného nepřijatelného chování. Musíte být aktivní, abyste těmto typům incidentů zabránili, a to s ohledem na skutečnost, že řada zaměstnanců – zejména pokud alkohol teče proudem – neřeší důsledky svého chování. 

 

Dejte zaměstnancům instrukce a myslete na jejich bezpečí 

Nikdo asi neočekává, že bude na firemním vánočním večírku posedávat s mátovým čajem a cukrovím – dokonce se najdou tací, kteří se přímo jdou na vánoční večírek nezřízeně opít (což je extrémní případ a jistě se netýká nikoho z vaší firmy), a někdy se prostě stane, že člověku alkohol zkrátka „nesedne“ a pak už to jde ráz na ráz. Zakazovat konzumaci alkoholu je krajní řešení a řekněme si na rovinu, že dost nepopulární na vánočních večírcích. Ale přece jen svým zaměstnancům citlivě připomeňte, aby konzumovali alkohol s mírou (zvažte například, zda je nezbytné povolit neomezenou konzumaci tvrdého alkoholu na účet firmy). Pokud se lidé „upraví do nálady“, zajistěte jim dopravu domů (proplaťte taxi), je to nejen milé gesto, ale také způsob, jak zajistíte, že se všichni dostanou bezpečně domů. 

 

Pozor na atmosféru 

Pokud je vašem týmu nějaké ožehavé téma, problém, letitý konflikt, neoblíbený kolega, nevyříkané křivdy, počítejte s tím, že vánoční večírek a alkoholové sebevědomí jsou přímo ideální pro vyplutí všech těchto nepříjemností na povrch. To může výrazně změnit vibe celé akce a na vánočním večírku rychle zavládne hutná atmosféra, kde budou lítat urážky a objeví se incidenty, které mohou ovlivnit fungování vašeho týmu. Bylo by ideální mít tým prostý toxických kolegů a naprosto transparentní vztahy, jenže tak to v praxi nefunguje. Pokud zpozorujete, že se atmosféra vyostřuje, zasáhněte, řešte věci otevřeně a diplomaticky. A hlavně nespoléhejte na to, že co se stane na vánočním večírku, zůstane na vánočním večírku. 

 

Netolerujte sexuální obtěžování 

Někteří lidé posilněni alkoholem mají tendenci být „kontaktnější“, což může být ostatním lidem nepříjemné. Nevhodné a nežádoucí návrhy vůči kolegům nebo obsluze baru či restaurace, často vyvolané nadměrnou konzumací alkoholu, mohou způsobit dost nepříjemností. Dbejte na to, aby byl vánoční večírek pro všechny příjemným zážitkem – tento typ chování může nejen večírek všem zkazit, ale může mít i vážné následky. Samozřejmě, že nejste policajt, který musí své zaměstnance dozorovat a napomínat, ale pokud si během akce všimnete jakéhokoli nevhodného chování, respektive sexuálního obtěžování, měli byste zvážit vyvedení dané osoby a posoudit, zda by nebylo lepší večírek úplně rozpustit. 

 

Fotit ano, ale žádné „kompro“ 

Večírek by měl mít i nějaká pravidla, co se týká pořizování „záznamu“. Pochopitelně si budete chtít dát na LinkedIn fotky, jak jste super tým, který se umí odvázat. To je skvělý nápad, ale zajistěte, aby fotky nikoho neurážely a jejich uveřejnění si s kolegy odsouhlaste až budete všichni na pondělní poradě a střízliví. Dát na sítě obrázky kolegů v kompromitujících situacích totiž moc týmového ducha nepodpoří. 

 

Komunikujte a berte ohledy 

Ať už jste korporace nebo startup, vánoční večírek je ideální příležitost setkat se a popovídat si s kolegy, se kterými se obvykle nesetkáváte. Dejte všem pocit, že jsou součástí nejen večírku, ale celého týmu a firmy. Vánoční večírek není místem pro vyříkávání si záležitostí, které se týkají profesních výkonů nebo případných nepříjemných návyků kolegů, ani místem pro dohánění pracovních restů. Na večírku se máte vy i vaši zaměstnanci uvolnit a pobavit se. Jakékoliv problémy a incidenty, které se zde mohou odehrát, si pak přenesete i zpátky do kanceláře, proto se zasaďte o to, ať je váš večírek zábava, a ne totální průšvih. Buďte ohleduplní, vstřícní a komunikujte. 

<<<Na všechny články