Detail článku

trend:bit Jak zaujmout při online pohovoru

19. 04. 2021 | trend:bit <<<Na všechny články
Sdílej to!
S čím to souvisí?

Firmy, které působí v oblasti IT, stále nabírají nové zaměstnance, a to bez ohledu na aktuální stav a restrikce týkající se osobního kontaktu. Proces náboru nových lidí se ale změnil a samozřejmostí se staly online pohovory. Ty mají svá úskalí, pojďme se podívat, jak úspěšně zvládnout pohovor a dostat se do dalšího kola výběrového řízení. Online pohovory nejsou o nic méně stresující než ty, které probíhají „live“ a i zde platí, že štěstí přeje připraveným.

 

Dochvilnost i online

Ukažte svou dochvilnost a připojte se k videohovoru včas. V případě externí spolupráce napříč zeměmi nezapomeňte zkontrolovat správné časové pásmo. Prostudujte si všechny důležité informace a nezapomeňte ani na detaily – nepřipravenost vás může vyřadit z pohovoru ještě před tím, než vůbec začne.

Pro případ, že by to bylo najednou potřeba, mějte po ruce přihlašovací údaje do virtuální místnosti, kde se bude pohovor odehrávat, ale i přístupová hesla k sobě do počítače a do relevantních aplikací, abyste neplýtvali časem budoucího zaměstnavatele.

Vybavení

Přestože se dá pohovor udělat i s pomocí smartphonu, lepší dojem uděláte přes počítač. Správně nastavená kamera, funkční mikrofon a reproduktory či sluchátka – to je základ pro každý online pohovor. Nevyplatí se podceňovat připojení k internetu, a proto si pro jistotu otestujte rychlost svého připojení. I kdybyste odpovídali na položené otázky sebelépe, výpadky internetu vás mohou připravit o příležitost.

Promyslete si, jestli by nebylo vhodnější použít místo zabudovaných reproduktorů sluchátka – docílíte tím lepší kvality zvuku, omezíte jeho zkreslení a zároveň odstraníte případné externí rušení. 

No alt text provided for this image

Nastavení kamery

Není obraz příliš tmavý? Jste vidět dobře? Pozadí by mělo působit profesionálně – vyvarujte se jakýchkoliv rušivých prvků a objektů. Nepodceňujte vizuální stránku pohovoru ani zvuky a ruchy, které by mohly způsobit vaše děti, partner (netušící, že máte pohovor) nebo domácí mazlíčci.

Vyzkoušejte si před kamerou, jak budete sedět (postoj je důležitou součástí řeči těla), i to, kam se budete dívat. Když budete svůj pohled směřovat na monitor, ve skutečnosti tím nebudete udržovat oční kontakt. Soustřeďte se na to, abyste se dívali přímo do kamery – tazatel tak získá pocit, že mu věnujete veškerou svou pozornost.

Příprava prostředí

Neutrální pozadí je pro váš pohovor nezbytné stejně jako připojení k internetu. Kuchyňská linka, výřez z ložnice ukazující vaši postel – to vše nejen působí neprofesionálně, ale můžete se vsadit, že to rozptýlí tazatele natolik, že se nebude soustředit na to, co říkáte.

Jak příprava prostředí vypadá v praxi? Přesuňte si stůl před čistou a prázdnou zeď. Neseďte však příliš blízko – nebudete tak splývat s pozadím a zároveň ukážete, že máte dostatek sebevědomí a potřebu prostoru kolem sebe.

Nastavit vhodné osvětlení vám chvíli zabere a v domácím prostředí to nebude nejjednodušší. Snažte se, abyste nebyli utopení ve tmě, ideálně vám poslouží dvě světla. Pokud se můžete posadit v blízkosti okna a využít tak přirozené světlo, tím lépe pro vás. Rozhodně se však neusazujte přímo před okno ani před zdroj světla!

No alt text provided for this image

Oděv a vzhled

Nedopusťte se chyby, kterou opakují mnozí účastníci online pohovorů. Jste sice doma ve svém prostředí a možná je vám proti mysli se kvůli zapnutému počítači strojit od hlavy až k patě; o to spíše, když půjde vidět pouze horní polovina vašeho těla… ale nikdy nevíte, kdy se budete muset postavit, něco ukázat nebo třeba zavřít otevírající se dveře.

Vyhněte se tomuto riziku a oblékněte se kompletně do gala. Raději se přes webovou kameru vyfoťte, abyste měli jistotu, že vaše oblečení vypadá stejně dobře na kameře jako ve skutečnosti. Nezapomeňte ani na vhodné boty. Pozitivní psychologický efekt na sebe nenechá dlouho čekat.

Dovětek: Pestré vzory a pruhy nevypadají na kameře nejlépe.

Profesionální vystupování

Mluvte jasně a pomalu (pochopitelně ne příliš pomalu), artikulujte. Občas může dojít ke zpoždění mezi obrazem a přenášeným zvukem, a proto nevyjadřujte své myšlenky překotně. Dodejte svým slovům váhu správnou intonací – tazatel vás bude lépe slyšet a snáze porozumí.

No alt text provided for this image

Všechna okna v místnosti by měla být zavřená, aby nedocházelo ke zbytečnému rozptylování.

Pozorné naslouchání

Při online pohovoru je těžké porozumět neverbálním narážkám, které by mohl mít tazatel „na opačné straně internetu“. Věnujte proto zvýšenou pozornost tomu, co náborář říká. Pokud nechcete nevhodně skákat druhému do řeči, vždycky počkejte několik vteřin před tím, než promluvíte.

Tipy:

 

  • Neomlouvejte se za neznalost technologií – to dělá každý. Navíc si uvědomte, že zaměstnavatel raději zaměstná někoho schopného, kdo si poradí i v neobvyklých situacích.

  • Připravte si odpovědi na otázky, které pravděpodobně padnou.

  • Zamyslete se nad příklady ze své předchozí praxe, kterými budete moci doplnit své vyprávění.

  • Buďte sebevědomí, dívejte se do kamery a soustřeďte veškerou svou pozornost pouze na člověka na druhé straně.

  • Nestyďte se pohovor natrénovat. Zkuste si, jak vypadáte na kameře a jak zní váš hlas – zjistíte, co můžete dělat lépe, a vyhnete se tak trapným situacím.

  • Odpovídejte na otázky jasně a konzistentně, sem tam zmiňte příklady toho, co jste dokázali.

  • Před pohovorem si přečtěte dostupné materiály, web zaměstnavatele a jeho firmy i profily na sociálních sítích.

  • Nedívejte se okatě na hodiny, nespěchejte.

  • Seďte rovně, snažte se zaujatě naslouchat.

  • Buďte profesionální – stejně jako na klasickém pohovoru.

  • Uvědomte si řeč svého těla a vyvarujte se nešvarů, jako je drbání na hlavě nebo žvýkání. Usmívejte se a pokyvujte hlavou na znamení, že rozumíte.

  • Připravte si papír a tužku v dosahu počítače, určitě se budou hodit. Vaše poznámky vám pomohou, kdybyste ztratili nit.

  • Uklidněte se a nalaďte se (pokud možno) na rozhovor. Když budete komunikovat sebevědomě, zanecháte lepší dojem.

  • Mějte po ruce záložní plán. Když selže internetové připojení, pokračujte v pohovoru přes telefon nebo stanovte nové datum vašeho virtuálního setkání.

  • Připravte si na zaměstnavatele otázky – ukážete tím, že o práci přemýšlíte a že o ni máte zájem. Co očekávají od ideálního kandidáta? Jaké jsou firemní benefity? Jakékoliv dodatečné informace vám budou ku prospěchu a mohou vám pomoci v další fázi výběrového řízení.

  • Po pohovoru nezapomeňte tazateli e-mailem poděkovat za jeho čas.

 

Credit: M.Benešovská, Photo credit: Canva

<<<Na všechny články