Detail článku

hr:bit Jak zaujmout špičkové talenty

25. 10. 2022 | hr:bit <<<Na všechny články
Sdílej to!
S čím to souvisí?

Cílem každého zaměstnavatele je najít ideálního kandidáta, který obsadí volnou pozici.

Když najmete správného člověka, vaší společnosti pravděpodobně nevzniknou náklady, které se nutně objeví v případě, kdy musíte zaškolovat někoho, kdo by nemusel dokonale vyhovovat. Díky špičkovým talentům můžete kráčet vstříc novým obchodním příležitostem. Abyste se prosadili v prostředí, kde je vysoká konkurence, je zapotřebí nabídnout a ukázat „něco navíc“. Ale co?

Vstřícné prostředí

Pěstujte prostředí, které vychází vstříc zaměstnancům a posiluje jejich postavení. Talentovaní pracovníci vyhledávají společnosti, které pomáhají zaměstnancům uspět a chápou, že lidé jsou tím nejdůležitějším aktivem firmy. Zajistěte, aby vaši stávající pracovníci byli spokojení a sebevědomí a aby podmínky na pracovišti nebránily lidem dosáhnout nové úrovně. Ukažte novým talentům, kam až se u vás mohou dostat, nabídněte vzdělávací programy a poskytněte prostor pro další rozvoj.

 

Pověst máte jen jednu

Budujte dobré jméno své společnosti. Možná si myslíte, že ostatní vnímají vaši společnost pozitivně, ale neusínejte na vavřínech a neustále hledejte způsoby, jak zlepšit svou image. Talentovaní zaměstnanci raději pracují pro společnost, která je dobře přijímána a pozitivně oceňována podnikatelskou sférou i veřejností. Velký podíl na rozhodování mají dnes i postoje a hodnoty, které společnost prezentuje ve vztahu k životnímu prostředí, udržitelnosti nebo geopolitické situaci.

 

Komunikujte transparentně

Inzerujte pro nové zaměstnance tak, že potenciálním kandidátům poskytnete všechny potřebné informace. Jasně vysvětlete, co která pozice vyžaduje. Sdělte svá očekávání pro každou pozici. Nevyvolávejte v kandidátech pochybnosti o tom, co od nich v případě přijetí očekáváte. Talentovaní jedinci chtějí znát detaily dané pozice ještě předtím, než se o ni přihlásí. Čím detailnější a jasnější budou vaše požadavky, tím je větší pravděpodobnost, že se vám podaří získat ideálního kandidáta. Promluvte si s každým kandidátem, o kterého máte zájem, a řekněte mu, co může očekávat. Pokud například před přijetím vyžadujete dva pohovory a řadu testů, vysvětlete to. Nenechávejte kandidáty v nejistotě.

 

Peníze nejsou všechno, ale…

Nabídněte přiměřený plat a benefity. Přesvědčit talentované odborníky, obzvláště v IT segmentu, aby nastoupili do vaší společnosti, vyžaduje, abyste jim nabídli přijatelný plat a odpovídající benefity. Zkušeným a talentovaným kandidátům plaťte více, než je průměr v oboru, obzvláště pokud věříte, že budou mít na vaši společnost značný vliv.

 

Zaměstnanci vs. špičkové talenty

Nové talenty zvyšují produktivitu vaší společnosti, oživují pracovní sílu a pomáhají vaší společnosti dosahovat jejích cílů. Přilákání takových talentů mimo jiné vyžaduje, abyste se zaměřili na současnou atmosféru ve firmě a možná se zamysleli i nad tím, jak dobře řídíte své zaměstnance. Najít lidi, kteří jsou ochotni pracovat pro vaši společnost, není těžké, avšak najít a zaujmout špičkové talenty, které vaši firmu obohatí a někam ji posunout, to už vyžaduje důmyslnější přístup. Úspěch každého podniku přece jen závisí na získávání a udržování těch nejkvalifikovanějších lidí.

<<<Na všechny články