Detail článku

trend:bit Komentář: Bez peněz pod křídla státu nelez

15. 07. 2023 | trend:bit <<<Na všechny články
Sdílej to!

Platy českých IT expertů ve státní správě výrazně zaostávají za soukromým sektorem.  Kvůli tomu není stát schopen přilákat a udržet kvalitní IT odborníky, protože jim zkrátka nedokáže nabídnout adekvátní platové ohodnocení. Deficit zkušených profesionálů tak zásadně ovlivňuje rozvoj digitálních a informačních systémů, které jsou v této době nezbytné pro efektivní fungování státní správy. 

Odborníci na IT technologie tvoří podle statistik zhruba čtyři procenta zaměstnané populace. Není žádným překvapením, že pouze zlomek z nich zaměstnává stát. Jde o pouhých šest procent. Počet ajťáků je tak dvakrát až třikrát menší než v ostatních vyspělých státech. A důvod? Neadekvátní ohodnocení.  

Co s tím? Recept zní na první pohled velmi jednoduše. Stát musí být pro experty mnohem atraktivnějším zaměstnavatelem. Co si budeme povídat, jen málokdo dá přednost státnímu zaměstnavateli, když jsou tady průměrné platy zhruba o 40 procent nižší než v soukromém sektoru. Jistě, práce pro republiku může být z pohledu kandidáta v mnoha ohledech zajímavá, protože se mnohdy jedná o unikátní projekty s velkým společenským přesahem. Tato nefinanční atraktivita ale zejména u zkušenějších lidí prohrává s atraktivitou finanční. Pokud má vláda zvládnout všechny plánované projekty digitalizace, které si vytýčila v programovém prohlášení, bez dobře zaplacených odborníků se neojede. A outsourcing není vždy nejlepším a nejlevnějším řešením, protože se opak velmi snadno vytrácí know-how.   

Nedávno jsem v mediálním prostoru zaznamenal, že se o nábor IT odborníků vehementně snaží například české tajné služby. I přes neoddiskutovatelnou atraktivitu takového zaměstnavatele ale čeká personální oddělní nelehký úkol. IT nábor je totiž v dnešní době velice specifická disciplína a spoléhat se na to, že se kvalitní kandidáti sami přihlásí přes kariérní stránky, je utopie. Pasivnímu náboru u takto specializovaných pozic již v podstatě odzvonilo. Výrazně pomoci může práce interního dedikovaného IT recruitera, který je kandidáty schopný vyhledat a oslovit, případně služby externích IT headhunterů například ze společnosti Andrew Paulsen IT Recruitment. Na lámání chleba ale dojde ve chvíli, kdy přijdou ke slovu platové tabulky. 

Proto je zásadní, aby se stát vážně zamyslel nad tímto problémem a přijal opatření, která zajistí spravedlivé a konkurenceschopné platové podmínky pro IT experty ve státní správě. Pouze tak bude možné přilákat a udržet kvalifikované odborníky, kteří jsou nezbytní pro zajištění úspěchu digitální transformace. Je proto správné, že s tím chce státní aparát konečně něco udělat. 

Ministerstvo práce a sociálních věcí nyní o navýšení platů nejen pro IT experty jedná. Ke změně systému odměňování by údajně mělo dojít v řádu jednotek měsíců. Vznikla i pracovní skupina, kde mají být konkrétní práce a činnosti posouzeny podle složitosti, odpovědnosti a namáhavosti. Jsem zvědavý, kdy a v jaké podobě se výsledky projeví v platových tabulkách. Trochu se obávám, že v době, kdy frčí spíše konsolidační balíčky než navyšování platů, bude ochota jen velmi vlažná. Ale nechme se překvapit.  

Autor: Pavel Svetík

<<<Na všechny články