Detail článku

trend:bit Nižší plat žen v IT? 10 tipů, jak se nedat

20. 09. 2021 | trend:bit <<<Na všechny články
Sdílej to!
S čím to souvisí?

Kariérní přestávka kvůli dětem? Nejistá kapacita školek? Nižší pracovní ambice? 

Kolik dalších důvodů pro nižší platy žen už jste ve firmách slyšeli?

Procentuální míra nerovnosti platů je v České republice až 18,9 %. Číslo, které ve středu Evropy 21. století stále překvapuje a řadí nás do první pětky v rozdílech mezi muži a ženami, 

Jak je tomu v IT a jak si říct o vyšší plat tak, abyste uspěli? 

 

V IT je rozdíl 13 %

Od roku 1957 existuje na evropské úrovni zákonem uznané právo na rovné ohodnocení mužů a žen za stejnou práci. Právo na rovnou odměnu za stejnou práci je ukotveno mj. i v českém Zákoníku práce. Mohlo by se tedy zdát, že máme vyhráno. Realita je však bohužel stále jiná. Podle výzkumu ČSU  berou ženy na IT pozicích o 13 % méně než muži.

Samozřejmě záleží na typu pozice, regionu i pracovních zkušenostech. Možná i na štěstí? Například v Andrew Paulsen máme paradoxně opačnou zkušenost:

“Z naší zkušenosti se někteří z našich klientů velmi snaží získat na pozice ženy a jsou ochotni jim velmi dobře zaplatit. Jsou si vědomi, že ženy mají na věci mnohdy úplně odlišný pohled, což dokáže do týmu přinést zcela nové obzory. Když to přeženu, v praxi se občas setkáváme u našich klientů až s pozitivní diskriminací.”,

uvádí Pavel Světík, spoluzakladatel Andrew Paulsen. Pavel však ale jedním dechem dodává, že tento problém zjevně existuje a je třeba nad ním nezavírat oči. 

Každý sám za sebe

Čekat, až situaci vyřeší společnost, se nevyplatí. Život nepočká a složenky také ne…K vyššímu platu vede přímější cesta přes práci na sobě. Klíčové je naučit se znát svou hodnotu na trhu práce, vědět, co můžeme nabídnout, a pokud to jen trochu lze, nevzdávat se. 

Sepsali jsme 10 tipů z praxe, které fungují, když (nejen) jako žena chcete vyšší plat.   

10 tipů, jak si říct o více peněz

Pokud se právě nacházíte ve fázi výběrového řízení na pracovní pozici, nikdy na otázku o očekávané mzdě neodpovídejte přesnou částkou. Výborné je připravit si v hlavě své optimum (a to ideálně ještě s nějakým rozpětím) a zárove zmínit své Zkuste věty typu: “Moje optimálně představa je mzda v rozmezí..., dle kompetencí atd.” nebo: “Nerada bych šla pod ., ale to v případě, že pro mě bude pozice opravdu zajímavá.”, zmiňuje Pavel.

Dohledejte si informace o obvyklé výši platů ve vaší oblasti v jiných společnostech. Nemusíte je rovnou používat je jako konkrétní argument, ale hodí se pro vaše utvrzení v tom, že vaše práce má konkrétní hodnotu a nemáte přehnané požadavky. Budete si jistější v argumentaci.

Inspirovat vás může například přehled platů podle profesí.

No alt text provided for this image
Řekněte si o přidání. Pakliže již ve firmě působíte, nečekejte, že vám někdo bude chtít automaticky přidat sám od sebe.”Většina našich klientů dělá tzv. roční zhodnocení/reviews, na jejichž základě rozhoduje, zda lidem přidá či nepřidá. A takto to má být. Mějte také na paměti, že přidání o nějaká 2 % vlastně není přidání, ale dorovnání inflace. S jistou dávkou opatrnosti a citlivosti tento fakt můžete využít při vyjednávání. Od kandidátů, se kterými pracujeme, však víme, že toto zdaleka není standardem u všech zaměstnavatelů.”, uvádí Ondřej Horák, druhý se spoluzakladatelů Andrew Paulsen. 

Shromažděte informace a argumenty o svých úspěších a přínosech pro firmu. Budou se vám hodit pro pozdější vyjednávání. Stejně tak třeba grafy, číselná vyjádření vašeho přínosu, reference od kolegů/klientů atd.

Stanovte si částku, na jakou byste se chtěla dostat. Je dobré během jednání o mzdě tuto sumu zmínit, i když víte, že vám pravděpodobně zaměstnavatel nevyhoví na 100 %. Otevřete si alespoň prostor pro další argumentaci při příštím vyjednávání.

“Některé firmy mají pozice zastropované tzv. ´budgety na pozici´. Je tedy možné, že celý schvalovací proces bude nějakou dobu trvat.”, dodává Pavel. 

Vyjednávání o přidání  si důkladně načasujte. Je dobré využít například období po zkušební době, půlročních hodnoceních, prvním roce ve firmě atd. Rovněž může být někdy vhodné požádat i neformálně, když se vám dostane pochvaly a uznání. Je tedy fajn mít zásobu argumentů a počkat si na příležitost. 

Buďte připravena i na případné odmítnutí. Je možné, že se přidání nedočkáte hned, ale je téměř jisté, že pokud s vámi je firma spokojena, příště už vás neodmítne. Hodí se tedy rovnou naplánovat přibližný čas další schůzky na toto téma. Dočkáte-li se odmítnutí i příště, zkuste získat alespoň pozici s vyšší kompetencí, zodpovědností apod. Pokud by vám to v budoucnu nepřineslo zvýšení platu přímo v této firmě, pomůže vám to alespoň u konkurence při pozdějším hledání nové práce. 

Vyvarujte se argumentů zmiňujících vaši potřebu vyššího ohodnocení (např. z důvodu rozvodu, vyšší splátky hypotéky, péče o osobu blízkou atd.). Argumenty by měly být spojené se slovy “Chci a zasloužím si, protože odvádím dobrou práci”, nikoliv “Potřebuji, protože se starám o,...”. Zaměstnavatelé nejsou zaopatřovací ústav.

Nikdy nezmiňujte, že chcete mít stejnou mzdu jako “kolega Petr”, protože přece děláte stejnou práci a  není to fér. V pracovních smlouvách obvykle najdete formulku o zákazu sdílení informací o výši své mzdy kolegům. 

Vždy si najděte čas na další vzdělávání. Hlaste se na kurzy a semináře a učte se novým dovednostem. Každá další zvládnutá dovednost vás posune zase o krok blíže k vysněné pozici a finančnímu ohodnocení. “V IT je to poměrně jednoduché. Buď umíš, nebo neumíš.”, zdůrazňují a uzavírají Ondřej a Pavel.

 

Text: Ivana Štěrbová 

Korektura: Marta Plecitá

Images: Canva

<<<Na všechny články