Detail článku

trend:bit Podniky plýtvají za nevyužité softwarové licence

24. 03. 2023 | trend:bit <<<Na všechny články
Sdílej to!
S čím to souvisí?

Nová zpráva odhalila, že podniky každoročně promrhají miliony na nevyužitých softwarových licencích. Průzkum provedla společnost Nexthink mezi šesti miliony zákazníků z devíti odvětví ve 12 regionech. Průzkum se zaměřil na více než 30 populárních softwarových nástrojů a odhalil, že 50 % všech licencí na tyto nástroje nikdo nevyužívá.

Jen náklady na nevyužívané licence prý každý měsíc odčerpají společnostem 45 milionů dolarů, což ročně činí téměř 537 milionů dolarů. Ve skutečnosti může být toto číslo ještě vyšší, protože odhad bere v úvahu pouze průměrnou cenu licencí, která nemusí zohledňovat vyšší úrovně, pro které se některé podniky mohou rozhodnout.

Mezi nejčastěji propadlé licence patřily například Tableau, Trello, NotionApp, Spotfire a BlueJeans. Na druhém konci spektra se pohybují aktivně využívané platformy Slack, Teams, Zoom, Webex a Asana, což naznačuje, že komunikační platformy, videokonference a platformy pro řízení práce jsou pro chod podniku i nadále klíčové.

Samostatný průzkum mezi 200 vedoucími pracovníky v oblasti IT zjistil, že pouze 5,5 % z nich tvrdí, že má „úplný přehled“ o tom, kolik jejich zaměstnanců aktivně používá licencovaný software, což dále naznačuje, že firmy nemají přehled o zvycích svých zaměstnanců.

Aby se snížily obrovské zbytečné výdaje, měly by podle společnosti Nexthink firmy pravidelně provádět audity využívání softwaru, které jim mohou v budoucnu pomoci vyjednat výhodnější smlouvy a podmínky.

Podniky jsou také vyzývány, aby se vzdaly přístupu „jedno řešení st pro všechny“, který často vede k tomu, že pracovníci dostávají nadměrně výkonný hardware a množství zbytečného softwaru a ostatní zůstávají bez prostředků, které potřebují.

V neposlední řadě by společnosti měly zvážit shromažďování kvalitativních údajů spolu s kvantitativními údaji, které dokládají využívání licencí. Může se stát, že zaměstnanci považují některé nástroje za mimořádně užitečné, ale čísla tomu neodpovídají.

Ať už se firma nachází v jakékoli situaci, vzhledem k nejistým vyhlídkám může úspora za software pomoci přečkat horší časy a ochránit i zaměstnance.

 

Zdroj: Nexthink

<<<Na všechny články