Detail článku

trend:bit Práce v IT, u které se obejdete bez programování a kódování

14. 06. 2022 | trend:bit <<<Na všechny články
Sdílej to!
S čím to souvisí?

IT je nejrychleji rostoucí obor na trhu práce. Automatizace, Průmysl 4.0 a digitalizace přinášejí změny v řadě průmyslových oblastí. V digitální době tak zaniká řada pracovních pozic, ale současně se rozvíjejí softwarové a technologické firmy, které přinášejí nové pracovní příležitosti. 

Každý není programátor 

Když se řekne práce v IT, většina lidí si představí programátory, techniky a vysoce specializované pracovníky. Programování si s notnou dávkou trpělivosti a odhodláním může osvojit i člověk technologicky méně zdatný, a to klidně v padesáti. Existují programovací jazyky, které jsou vhodné pro začátečníky, kurzy a školení, díky kterým může každý nastartovat úplně novou kariéru. Nicméně IT pro svůj rozvoj a vývoj nepotřebuje jen programátory, ale nabízí příležitost i každému, kdo je kreativní, chce se dál rozvíjet, učit a být součástí oboru, který mění svět. 

Obor IT je vrstevnatý a uplatnění v něm může najít každý. Blíže se podíváme na několik důležitých pozic v IT, které nevyžadují znalost programování nebo rozsáhlé technické dovednosti. Přesto jde o zajímavé a dobře placené pozice, které jsou v IT nepostradatelné. 

UI Designer

No alt text provided for this image

Designér, který navrhuje uživatelské rozhraní (user interface – UI), má podobné poslání jako UX designér a často se tyto dvě pozice překrývají a vzájemně doplňují. UI designér vytváří vzhled a celkový dojem softwarového rozhraní. Zodpovídá za vizuální design, který musí jasně navádět uživatele přes dobře připravené wireframy, scénáře a sitemapy. UI designér musí zajistit, aby byl celý výsledný produkt (web, aplikace…) jednotný a soudržný a všechny prvky společně fungovaly. 

Pro tuto pozici je důležité mít grafický cit, představivost, empatii a schopnost jasně a srozumitelně komunikovat.

Product Manager/Owner 

Product Manager, v některých firmách nazývaný Product Owner, zodpovídá za to, že jsou určitá vize nebo nápad přetvořeny na reálný produkt. Product Owner tedy „překládá“ představy klienta vývojářům a programátorům. Člověk, který tuto pozici zastává, musí mít povědomí o obchodu, být pro-zákaznicky orientovaný a současně umět spolupracovat s vývojáři a mít na ně reálné požadavky. Product Owner neřídí práci vývojářů nebo designérů, ale spíš jí udává směr. Musí ve výsledku skloubit vše dohromady tak, aby byl celý proces vývoje pro společnost obchodně zajímavý a současně se co nejvíce přiblížil tomu, co zákazník chce. 

 Scrum Master 

Agilní vývoj je jeden z nejvýraznějších trendů v softwarovém vývoji. Mezi nejoblíbenější agilní metodiky patří Scrum. Práce Scrum Mastera je vlastně přímočará. Základem konceptu Scrumu je rychlá zpětná vazba a neustálá flexibilní reakce na změny v zadání. Scrum Master má na starosti projekt (i více projektů), které na denní bázi prostřednictvím tzv. „stand-upů“ updatuje – zaznamenává postup, řeší zádrhele, organizuje úkoly do trackovacího nástroje a pomáhá plánovat další sprint. 

Scrum Master je dobrý organizátor a schopný team leader, umí plánovat, k problémům se staví čelem a dokáže se s každým domluvit tak, aby řešení vedlo k oboustranné spokojenosti a projekt plynule běžel dál. 

Software Quality Tester 

Než se uvolní software pro uživatele, musí projít několika vlnami testování. Podobně jako QA (quality assurance) se SQT zabývá testováním softwaru. Testují se různé funkce a probíhá řada testovacích scénářů, jejichž účelem je pokusit se „rozbít“ program. Tímto způsobem se odchytá většina větších chyb, a produkt může na trh. Sám tester nic programovat nemusí, stačí si osvojit specializované nástroje a reportovací systém. SQT by měl být pečlivý a pozorný, protože svou prací může přímo ovlivnit kvalitu výsledného produktu. 

SEO Specialist 

Specialista na optimalizaci pro vyhledávače je pozice, která je spojována s marketingem. V současné době si SEO specialista musí osvojit i technické aspekty optimalizace. Zejména v souvislosti s neustále se měnícími algoritmy vyhledávačů je zapotřebí umět mnohem víc než jen správně analyzovat a použít klíčová slova. SEO specialisté dnes úzce spolupracují s vývojáři a webovými designéry, aby zajistili implementaci SEO prvků napříč webem nebo aplikací. Vytváří SEO obsah, sleduje a analyzuje, jak si stojí weby a aplikace, o které se stará, a často se podílí také na PPC kampaních. 

Technical Writer 

Specializovaní „psavci“ v IT vytvářejí dokumentace, tutoriály, návody, ale i tiskové zprávy a F&Q, zkrátka cokoliv je potřeba k podpoře produktu. Kdo chce tuto pozici zastávat, nemusí umět kódovat, ale základní povědomí o fungování různých technologií je namístě. Technical writer spolupracuje s designérem a produktovým manažerem. Jde o pozici, která je běžná spíše ve velkých firmách. Ideální pro ty, kdo preferují individuální práci nebo práci na dálku. 

Growth Hacker 

Tato pozice se dá popsat jako specialista na akvírování uživatelů a úzce souvisí s marketingem. Běžně na tuto pozici narazíte v technologických start-upech, kde growth hackeři představují průnik mezi marketingem, technologiemi a business developmentem s menším důrazem na získávání nových uživatelů. Lidé na této pozici vymýšlejí za běhu další kroky a strategie, ve velkém experimentují, měří výsledky a své postupy pak upravují, předělávají, nebo je dokonce zavrhují na základě reakce a zapojení spotřebitelů. Tato role vyžaduje velkou flexibilitu a schopnost rychle reagovat a revidovat svá rozhodnutí. 

Specialista technické podpory 

Na první pohled vysoce odborná práce, která však vůbec nevyžaduje znalost programování. S trochou nadsázky můžeme říct, že specialista technické podpory je ten „ajťák“, který uživatele donekonečna školí, že než vytočí telefonní číslo podpory, mají zařízení zkusit vypnout a zapnout. Technická podpora má samozřejmě mnoho úrovní, přičemž na té nejnižší se nevyžadují žádné extra dovednosti – stačí se orientovat v IT, mít analytické myšlení a rychle se učit. Zato dobré komunikační schopnosti jsou na této pozici nutnost. 

No alt text provided for this image

IT náborář 

Být náborářem v IT vyžaduje ostré lokty a pokročilé vyjednávací schopnosti. Specialistů a programátorů je nedostatek, a proto tato práce představuje velkou výzvu. Možná je jednodušší naučit se programovat a stát se programátorem než být tím, kdo je zodpovědný za obsazení vysoce profilovaných pozic v IT firmách. Klíčovou schopností IT náboráře jsou excelentní komunikační dovednosti, znalost IT prostředí a hlavně porozumění projektu a týmu, ve kterém bude IT specialista pracovat. 

 

Pro AP: M.Benešovská

Photo credit:Canva

<<<Na všechny články