Detail článku

trend:bit Společnost OpenAI verbuje armádu kontraktorů, chce pomocí AI změnit programování

29. 03. 2023 | trend:bit <<<Na všechny články
Sdílej to!
S čím to souvisí?

Společnost OpenAI, která stojí mimo jiné za chatbotem ChatGPT, údajně začala „zbrojit“, respektive zintenzivnila nábor zaměstnanců po celém světě a během posledních šesti měsíců přijala zhruba 1 000 kontraktorů v regionech, jako jsou Latinská Amerika a východní Evropa.

Přibližně 60 % smluvních partnerů bylo najato na takzvané „označování dat“ – vytváření masivních souborů obrázků, zvukových klipů a dalších informací, které lze následně použít k trénování nástrojů umělé inteligence nebo autonomních vozidel.

 

Zbylých 40 % jsou programátoři, kteří vytvářejí data pro modely OpenAI, aby se mohly učit softwarovému inženýrství. OpenAI tak neustále vylepšuje nástroj Codex, který byl spuštěn v srpnu 2021, a je určen k překladu přirozeného jazyka do kódu. „Dobře zavedená společnost, která je odhodlána poskytovat prvotřídní technologie umělé inteligence, aby učinila svět lepším a efektivnějším místem, hledá vývojáře pro Python,“ stojí v jednom z pracovních inzerátů OpenAI ve španělštině, který zveřejnila outsourcingová agentura.

 

Dříve OpenAI trénovala své modely na kódu scrapingem z GitHubu, úložiště vlastněného jejím největším investorem, společností Microsoft, která nedávno potvrdila nové financování ve výši několika miliard dolarů. V tomto případě však OpenAI zřejmě vytváří soubor dat, který zahrnuje nejen řádky kódu, ale také vysvětlující komentáře lidí, kteří kód vytvářejí, napsané v přirozeném jazyce.

 

Softwarový vývojář z Jižní Ameriky, který absolvoval pětihodinový neplacený kódovací test pro OpenAI, sdělil webu Semafor, že byl požádán, aby řešil sérii úkolů. Nejprve dostal zadání, přičemž mělo jít o kód, ve kterém se vyskytoval nějaký problém, a byl požádán, aby v psané angličtině vysvětlil, jaká je povaha problému. Poté měl navrhnout řešení. Tedy pokud našel chybu, měl podrobně popsat, v čem problém spočívá a jak by měl být opraven, namísto pouhé opravy.

 

„Nejspíše chtějí tento model krmit velmi specifickým druhem tréninkových dat, kdy člověk poskytuje své myšlenkové procesy krok za krokem,“ uvedl vývojář, který si přál zůstat v anonymitě. Společnost OpenAI ho údajně zatím nepřijala, ani neodmítla.

 

Sam Altman, generální ředitel společnosti OpenAI, nedávno uvedl, že počet zaměstnanců společnosti je 375, což je ve srovnání s tisíci zaměstnanci technologických gigantů, jako jsou Google a Facebook, kteří pracují na umělé inteligenci, nepatrné číslo. „Vím, že bych se neměl chlubit,“ napsal Altman na Twitteru a vyzdvihl „hustotu talentů“ společnosti.

 

Altman do tohoto počtu zřejmě nezahrnul smluvní partnery. Ve zveřejněných výzkumech OpenAI však společnost opakovaně upozorňuje na význam externí pracovní síly při budování své technologie. „Závěrem bychom rádi poděkovali všem našim dodavatelům za poskytnutí dat, která byla nezbytná pro trénování modelů,“ uvedll tým výzkumníků společnosti OpenAI v loňském roce. Společnost OpenAI se ke svým postupům při najímání zaměstnanců jinak veřejně příliš nevyjadřuje.

 

<<<Na všechny články