Detail článku

trend:bit Technologie vám pomohou přilákat a udržet nové talenty

13. 11. 2022 | trend:bit <<<Na všechny články
Sdílej to!
S čím to souvisí?

Přilákat a udržet nové zaměstnance nebylo snad nikdy složitější. A v roce 2023 nás příliš velká změna nečeká. Přetlak příležitostí, které přispěly k velké rezignaci a „tichému odchodu“ pracovníků, sice ustupuje, ale stále jsou patrné jeho dozvuky. Vzniká nové prostředí poznamenané inflací, politickou nejistotou a pokračujícími ekonomickými změnami. Jak v takové době řešit úskalí související s přilákáním a udržením talentů?

Měnící se demografická struktura pracovní síly i nadále zvyšuje poptávku po talentovaných pracovnících, a to i přes ekonomické i další překážky. Odchod starší generace do důchodu poskytuje ještě větší prostor pracovníkům z generace mileniálů a generace Z – a tito lidé vyžadují zcela jiné prostředí a přístup než generace předchozí, a to dost striktně. Pokud chcete v nadcházejícím roce uspět, musíte vytvořit takové pracovní prostředí, které nejen přiláká, ale také udrží ty nejlepší talenty. A nejlepším pomocníkem pro vás mohou být technologie.

 

Flexibilní nábor i práce odkudkoliv

Flexibilní pracovní prostředí již není doménou jen technologických firem. Vzdálené nebo hybridní uspořádání, se stává normou pro alespoň část pracovní síly, a to téměř v každém odvětví. Flexibilní pracovní podmínky však nemusí být pro všechny zaměstnance přístupem „všechno, nebo nic“.

Samozřejmě, že takový výrobní tým potřebuje být fyzicky na pracovišti, ale je vážně nutné, aby byl účetní neustále v kanceláři? A pro takové týmy vývojářů je naprosto běžné, že pracují na dálku. Využijte dostupné technologie, abyste nabídli zaměstnancům možnost pracovat flexibilně – odkudkoliv a na jakémkoliv zařízení. Myslete na to, že ostatní společnosti nabízejí práci na dálku a být v tomto ohledu pozadu není moc trendy.

 

Rychlosti a agilita díky práci odkudkoli

Práce odkudkoli není jen o práci z domova nebo z kanceláře. Někdy jde o práci v terénu. Dnes je běžné diskutovat se zákazníkem s tabletem nebo telefonem v ruce a v reálném čase upravovat a zpracovat zakázku bez nutnosti čekat, až dostanete k počítači.

Pro řadu pracovníků zkrátka není nejsvižnějším a nejpropojenějším místem kancelář. Pomocí cloudových nebo internetových nástrojů a spolehlivého hardwaru umožníte zaměstnancům pracovat skutečně odkudkoli. Zlepšete pružnost pracovníků při práci s ostatními lidmi mimo vaši společnost. Vyšší rychlost a agilita přilákají další špičkové pracovníky.

 

Efektivní spolupráce uvnitř i venku

Cloudové úložiště souborů, online aplikace pro správu účtenek a faktur, software pro elektronický podpis a nástroje pro virtuální spolupráci mohou pomoci interním týmům spolupracovat efektivněji. Věděli jste ale, že některé z těchto nástrojů lze sdílet a zpřístupnit partnerům, dodavatelům nebo klientům?

Pomocí správných technologických nástrojů můžete svým pracovníkům usnadnit spolupráci mimo vaši organizaci. Je to snadný způsob, jak odstranit blokátory, které ovlivňují produktivitu a motivaci zaměstnanců.

 

Jedinečný prostor

Bez ohledu na možnosti práce odkudkoli lidé potřebují být ve spojení s ostatními. Ať už jde o osobní, nebo virtuální setkání, prostory, kde se spojujeme, přispívají k zážitku z práce ve vaší firmě bez ohledu na hranice fyzického a virtuální světa. Lidé jsou přitahováni místy, která jsou jedinečná, přičemž svou jedinečnost můžete přesouvat mezi oběma světy.

Vybavte pozadí aplikací Zoom nebo Microsoft Teams vhodnými obrázky, které demonstrují prostředí a hodnoty, které chcete komunikovat. Do nástrojů pro spolupráci a softwaru, ve kterém váš tým pracuje, vložte logo a barevná schémata své společnosti. Jsou to sice maličkosti, ale mohou mít velký dopad a vaši lidé se díky nim mohou cítit lépe vzájemně propojení.

 

Prozkoumejte nové možnosti

Poskytování kompletního zážitku pro pracovníky, který je posiluje a inspiruje, bude vyžadovat moderní technologie stále intenzivněji, protože pracujeme (a budeme pracovat i nadále) v kombinovaném virtuálním a osobním prostředí. Zvyšte své šance na získání a udržení talentovaného týmu v roce 2023 vylepšením technologických nástrojů, které používáte k vytvoření inspirativního pracovního prostředí pro své zaměstnance, a nabídněte svým zaměstnancům technologie, ať už softwarové, ale i hardwarové, díky kterým budou produktivnější a spokojenější.

Autor: Michala Benešovská 

Image credit: Pixabay

<<<Na všechny články