Detail článku

trend:bit V prohlížeči Google Chrome se chystají změny, které Apple nepotěší

22. 02. 2023 | trend:bit <<<Na všechny články
Sdílej to!
S čím to souvisí?

Inženýři z Googlu testují na zařízeních s operačním systémem iOS engine prohlížeče Blink namísto enginu WebKit společnosti Apple. O experimentální aplikaci tvůrci uvádí, že je určena k měření latence grafiky a vstupů poskytnutím stop pro analýzu.

Jak známo, veškerý software v obchodě Apple App Store musí podle jeho podmínek a zásad používat engine WebKit, včetně stávající verze prohlížeče Google Chrome. Pravidla společnosti Apple jsou bolavým místem mezi konkurencí a komunitou webových vývojářů již nějakou dobu. Omezení ze strany Applu dělají z každého prohlížeče pro iOS víceméně klon Safari – činí webové aplikace méně schopnými a méně atraktivními. To vede vývojáře k psaní nativních aplikací pro platformu iOS, nad kterou má Apple dozor a finanční pravomoci. V posledních dvou letech se však autonomie platformy Apple stala křehčí v důsledku právních a regulačních problémů. Nejnovější zpochybnění pravomocí společnosti Apple přišlo od amerického Národního úřadu pro telekomunikace a informace (NTIA), který právě vydal zprávu vyzývající ke změnám v ekosystému mobilních aplikací s cílem podpořit hospodářskou soutěž.

Zpráva NTIA odráží obavy, které vyjádřily další regulační orgány, jako je britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy a orgány pro hospodářskou soutěž v Austrálii a Japonsku.

Spekuluje se o tom, že v souvislosti s tlakem americké vlády na otevření platforem a dalšími regulačními opatřeními ze strany EU, která naznačují, že uživatelé by měli mít možnost stahovat aplikace mimo prostředí jejich nativního obchodu, bude možná Apple brzy muset povolit řadu praktik, které dost razantně odmítal. Pokud tomu tak bude, je možné, že aplikace pro Chrome poháněná Blinkem dostane někdy v budoucnu zelenou.

Zdroj: TheRegister.com

<<<Na všechny články